Atzeries

Cap l’any 2013 un grup de diables errants de diferents seccions de la Colla van tenir la idea de construir una bèstia de foc. Després d’aprovar-se, aquell grup de gent motivada es va posar a treballar de valent. Calia una gran quantitat de diners per fer la nova secció, l’elaboració de la bèstia, els tabals, el vestuari…

Així és com va començar a fer-se tot un seguit d’activitats fer assolir l’objectiu: organitzar paellades, calçotades, dinars populars, venda de marxandatge, campanyes de captació de diners, trobar patrocinadors, donacions de particulars, etc.

Un projecte acabat amb èxit que va culminar la primavera del 2016 amb la construcció de la bèstia de mans de la mestra Dolors Sants, dissenyada a partir de les imatges de la façana de  la casa del diable del carrer Torres i els esbossos conceptuals previs amb la idea inicial del grup de fundadors.

Finalment, el 15 d’agost de 2016, es va presentar en societat a la festa major de la Vila de Gràcia amb tots els honors.

 

Cal Diable i Agustí Atzerias

Una vella llegenda gracienca ens explica la història d’Agustí Atzerias un empresari que vivia a la vila al carrer de Josep Torres número 20. Els seus negòcis funcionaven tant bé i la seva situació econòmica era tant bona que va encarregar unes reformes molt important i costoses al seu domicili.

L’any 1892, però, la desgràcia va caure sobre l’Agustí Atzerias i tots els seus negòcis van començar a anar malament fins acabar pràcticament a la ruïna. Desesperat, va prometre al Diable que l’hi vendria la seva ànima si aconseguia els diners que l’hi faltaven per pagar les obres.

Fos fruit de la casualitat o bè pel capte amb el Diable, a l’Agustí l’hi va tocar el primer premi de la loteria. Amb aquells diners va poder acabar les obres i va tornar a tenir una altra vegada una situació econòmica benestant.

L’Atzerias no només va vendre la seva ànima al Diable, sinó que va omplir tota la façana de la seva casa del carrer Torres amb motius infernals en senyal d’agraïment. Actualment els murals esgrafiats s’han esborrat pel pas del temps però encara es conserven visibles, incrustades a sobre les finestres i les portes, unes imatges del Diable esculpides sobre la pedra.

Notícies atzeries

Agenda atzeries